Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Hakim ve Savcı Kura Töreninde net mesaj: Önceliğimiz Türkiye’yi darbe anayasasından kurtarmak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Ulusal Kongre ve Kültür Merkezi’nde Adlî Hakimler ve Cumhuriyet Savcıları ile İdari Yargı Hakimleri kura töreninde konuştu. Yeni Anayasa çalışmalarına ilişkin konuşan Erdoğan, “Cumhuriyetimizin 100. yılını darbe anayasası ile karşılamamızı vicdanen sindiremiyoruz. 2002’den bu yana yargıdaki güçlü gayretimizi sivil, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasa ile taçlandırmak istiyoruz. 28’inci yasama döneminde önceliğimiz TBMM’mizin onayıyla Türkiye’yi darbe anayasasından kurtarmaktır.” ifadelerini kullandı.
“KADINLARIN BAŞARILARINDAN MUTLUYUM”
Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları: “Adli Hakim ve Cumhuriyet Savcısı ile İdare Hakimliği adayları kura töreni vesilesiyle sizleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Başarılarıyla ön sıralarda yer almasından dolayı ayrıca memnuniyetimi ifade etmek isterim.
Şehit Cumhuriyet Savcısı Kiraz’ı Andı
Bugün kura çekilerek göreve başlayacak olan adli yargı hakimi, Cumhuriyet savcısı ve idari yargı hakimi olmak üzere toplam 1102 kişiyi tebrik ediyorum. Halen Türkiye’de 15.412’si Cumhuriyet savcısı ve 7.409’u hakim olmak üzere toplam 22.821 hakim ve savcı görev yapmaktadır. Bugünkü kura çekimi ile bu sayıyı 23 bin 923’e çıkardık. Burada her bir hakim ve savcı adayımızı şehit Cumhuriyet savcımız Mehmet Selim Kiraz’ın görevini yapmaya gönülden birer kardeş olarak görüyorum. Şehit savcımızın teslim ettiği adalet bayrağını siz yücelteceksiniz. Mübarek bir emanet olarak gelecek nesillere devredeceğinizi ümit ediyorum. Bu vesileyle, makamında teröristler tarafından utanç verici bir şekilde şehit edilen Mehmet Selim Kiraz başta olmak üzere, adaletin tecellisi için çalışırken hayatını kaybeden veya şehit olan tüm yargı mensuplarımızı rahmetle anıyorum. Allah tüm şehitlerimizin derecelerini yükseltsin, mekanları cennet olsun.
“PEK ÇOK REFORMU UYGULADIK”
Türkiye’nin dört bir yanında özveriyle görev yapan adalet teşkilatımızın tüm mensuplarına ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Bugüne kadar adalet hizmetlerinin hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesi için omuz omuza çalıştık. Adliyeyi milletimizin nazarında adaletin kapısı yapmak için hep birlikte çalıştık. Hayata geçirdiğimiz her değişiklikle ülkemizin demokrasi ve hukukun üstünlüğü standartlarını daha da yükselttik. Göreve geldiğimizde ülkemizi 4 temel direk üzerine kuracağımızın sözünü vermiştik. Bunların eğitim, sağlık, adalet ve güvenlik olduğunu söyledik. Aradan geçen 21 yılda ülkemizin içinde bulunduğu kurallar ve karşı karşıya olduğu düşünceler ne olursa olsun bu sözümüze sadık kaldık. Sayılması saatler alacak reformlar ve projeler hayata geçirdik.
SAYILARLA AÇIKLANIR
Adalet teşkilatımızın eski günlerini bilenler, Türkiye’nin nereden nereye geldiğini daha net takdir edebilir. O dönemde görev yapan hakim ve savcılarımız hangi koşullarda adalet dağıtmaya çalıştıklarını çok iyi hatırlıyorlar. Ama insan unutur. Burada atılan adımları milletimize kısaca hatırlatmak isterim. Rakamlar, Türkiye’nin son 21 yılda adalet hizmetlerinin kalitesinde yarattığı farkı yadsınamaz bir biçimde ortaya koyuyor. 2002 yılında 9 bin 349 olan hakim ve savcı sayısı 2,5 kat artarak yaklaşık 24 bin oldu. Adalet teşkilatımızın toplam çalışan sayısı 61 binden 190 bine çıktı.
Merdiven altı kiler gibi görünen mekanlarda adaletin tecelli ettiği korkunç görüntülere son veriyoruz. İnşa ettirdiğimiz 280 adet çağdaş adalet sarayı ile bu alandaki en değerli altyapı eksikliklerini giderdik. Mimarisi, teknolojik donanımı, tesisleri ve diğer müştemilatı ile göz dolduran hizmet binalarını yüksek yargı kurumlarımıza kazandırdık. Adli yargıda mahkeme salonlarımızı yüzde 95, idari yargıda yüzde 45 artırdık. Bölge adliye mahkemelerini ve idare mahkemelerini hataları en aza indirecek ve istinaf mahkemelerinde yığılmayı önleyecek şekilde devreye soktuk.
“Pelerin giyip kafasını kesenler için SOSYAL MEDYA REFERANSIMIZ OLAMAZ”
İstinaf mahkemelerinin faaliyete geçmesinin ardından Yargıtay hukuk ve ceza mahkemelerinin iş yükü yüzde 68 oranında azaldı. Yargı süreçlerini kolaylaştırdık, kolaylaştırdık ve hızlandırdık. UYAP bünyesinde ses ve görüntülü bilgi sistemi SEPSİS’i kurduk. Elektronik işitme sistemini yasal takibe getirdik. Vatandaşlarımıza Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapma imkanı sağladık. Yıllardır demokratikleşme adına kullanılan ancak bir türlü yapılamayan askeri yargıyı ortadan kaldırarak askeri hataların sivil mahkemelerde görülmesini yeniden sağladık. Vatandaşlarımızın asılsız ihbar ve şikayetlerle yargılanmamaları için hakarete uğramama haklarını güçlendirdik. Sosyal medyada cübbe giyip iftira atanlar asla referansımız olamaz. Adaletin ölçüsü sosyal medyadaki yansımalar değil, hukuk, düzen, toplumsal vicdandır.
Yapılanlar değerli ama bizim gözümüzde yeterli değil. Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasının önündeki en büyük engel, darbe sonucu ortaya çıkan mevcut anayasadır.