Haber

Gaziantep en iyi buğday çeşidini arıyor

GAZİANTEP (İGFA)-Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliğinde 3 Mayıs’ta imzalanan “Gaziantep Şartlarında Makarna ve Ekmeklik Buğdayda Yüksek Kaliteli ve Verimli Çeşitlerin Geliştirilmesi Projesi” protokolü meyvelerini vermeye başladı.

Daha yüksek verim ve kaliteyi hedefleyen proje kapsamında Oğuzeli Karaburun Kırsal Mahallesi’nde 4 dönüm araziye ekilen 10 çeşit ekmeklik ve durum buğdayının hasat sürecinden olumlu sonuçlar alındı.

Çiftçi ve sanayicilerin proteini daha ağır ve sarı rengi daha yüksek çeşitlere ulaşabilmesi için yerli ve milli tabanı da bulunan projede, test aşamasının tamamlanmasının ardından ekmeklik buğday ve durum buğdayı çeşitleri belirlenerek Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenecek. Belediye iş kaydı aşamasına geçecektir.

GBB Tarım Hizmetleri ve Beslenme Dairesi Tarım Şube Müdürü Yusuf Yılmaz, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte 2 yıldır kaliteli ve yüksek verimli ekmeklik ve makarnalık buğday projesini Gaziantep koşullarında yürüttüklerini belirterek, şunları söyledi:

“Bugün Gaziantep Şartlarında Makarna ve Ekmeklik Buğdayda Kaliteli ve Yüksek Verimli Çeşit Geliştirme Projesi’nin sonuçlarını alıyoruz. En verimli ve en kaliteli ekmek ve makarna için tescil çalışmaları yürütüyoruz. Şu an Oğuzeli’deyiz ve burada hasat yapılıyor. Burada bir yıllık emek var.”

Bölgede daha önce ekilen buğday çeşitlerinin son yıllarda iklim değişikliği nedeniyle hastalık ve verim açısından kötüleşmesinden dolayı bu tür çalışmaları hayata geçirdiklerini anlatan Yılmaz, “Gaziantep Büyükşehir olarak” dedi. Belediye olarak artık kendi buğdayımızı üretip dağıtacağız.”

Tescil işlemi ile ilgili konuşan Yılmaz, bu işlemin GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütüleceğini belirterek, “Belirlenen buğday çeşitlerinin isimleri Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından verilecek. Çalışmaların sonuçlarını aldıktan sonra anaç buğday olarak çoğaltacağız. Tohumu araştırma enstitümüzden alacağız. Ardından 3 aşamalı sertifikalarımızı çiftçilerimize dağıtacağız. Bu çalışma ile çiftçilerimizin sertifikalı tohumluk ihtiyaçlarının tamamını karşılamayı planlıyoruz” dedi.

HEDEF ÇİFTÇİ İLE SANAYİCİYİ DAHA KALİTELİ VE VERİMLİ BUĞDAYLARLA BULUŞTURMAK

Şanlıurfa GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde görev yapan Memduh Serdar Polat, enstitü çatısı altında buğday ve arpa ıslah programını yürüttüğünü belirterek, “İklim değişikliği nedeniyle ülkemizde önemli sorunlar oluşmaya başladı. Son yıllarda üretim. Düşük kaliteli ekmek ve durum buğdayları değerli bir sorundur. Bu proje kapsamında Gaziantep Büyükşehir ile birlikte daha kaliteli, daha verimli çeşitler üretmeyi hedefliyoruz. Bu mekanda denemeler yaparak uzun yıllardır devam eden çalışmalarımızın son kısmına geldik ve güzel sonuçlar aldık. Bugün hasat günündeyiz. Çiftçilerimize daha kaliteli durum ve ekmeklik buğday ulaştırmayı hedefliyoruz.”

Polat, mevcut piyasada yaygın olarak dikilen çeşitlerden farklı olarak proteini yüksek ve sarılık rengi yüksek çeşitleri Gaziantep’e tescil ettirmek istediklerinin altını çizerek, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyecilik anlamında Türkiye’nin lokomotifidir. Aynı şekilde bu belediye çatısı altında çıkan çalışmaları da sürekli takip ediyoruz. Gaziantep Büyükşehir her yıl çiftçilerine tohum dağıtıyor. Bu çalışmalar çerçevesinde Gaziantep yöresinde denenmiş, dışa bağımlı olmadan kendi adına tescillenmiş, sanayici ve çiftçinin yüzünü güldürecek buğday çeşitleri kente kazandırılacak. Bu çeşitler Gaziantep’in yerli ve milli çeşitleri arasında ortalarda yer alacak” dedi.

hassahaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort